Manager?!

Leadership is action, not position.

Ieri de dimineaţă, am avut un schimb de replici foarte mişto cu Arizona care a sunat cam aşa:

Arizona: Ce funcţie ori profesie ai?
Eu: Manager.
Arizona: Manager?!


Şi mi-a închis telefonul, tronc, omul avea treabă şi trebuia să completeze acolo într-un formular cu răspunsul tocmai aflat de la mine.

Am avut o epifanie. Mi-am dat seama că acesta este un aspect al vieţii mele despre care nu vorbesc decît în anumite cercuri, extrem de restrînse, aproape puncte şi ele fac parte strict din universul meu de la serviciu. Pe de o parte, încerc să las la birou ce e al biroului, pe de altă parte, cei foarte apropiaţi au alte preocupări, propriile preocupări şi nu mai rămîne spaţiu de emisie şi pentru ce aş avea eu de zis.

În plus, mulţi ani la rînd am amestecat frustrările personale cu frustrările profesionale, le-am cărat pe toate acasă şi le-am deşertat în sufletul partenerului de viaţă şi în felul acesta l-am îndepărtat pe Arizona, de pildă, de subiect. Cum mi-am rezolvat conflictele interioare, îl readuc în cercul meu restrîns.

Cu toate acestea, simt nevoia să îmi adun uneori gîndurile legate de ce înseamnă să fii manager – ce face un manager de fapt?! există mai multe tipuri de manager?! şamd – din perspectiva omului care asta face în fiecare zi. Şi ca stil de viaţă; în rolul meu de la serviciu mă sprijin pe multe trăsături de caracter şi abilităţi personale, şi apelez la experienţa mea de viaţă, şi vice-versa, acasă încerc să beneficiez, mai nou, de rafinarea anumitor calităţi. O să încerc să fac asta aici.

♣ ♣ ♣

De cele mai multe ori se vorbeşte de management şi leadership în aceeaşi răsuflare. Sînt n-şpe mii de articole şi prezentări despre diferenţele dintre management şi leadership, precum şi despre zona ideală pentru unii, de suprapunere. Eu sînt pentru echilibru în toate 😀 Dar cine ştie, poate la anul cînd trebuie să completez iar formularul de la care a pornit discuţia asta, poate răspunsul meu va fi lider, aşa, just for fun.

Ca punct de pornire în căutarea resurselor:

Nu le-am citit pe toate, nici nu m-am apucat bine să desluşesc hăţişul lor, deci nu pot face o recomandare, luaţi-le efectiv ca pe o listă găsită pe net, strict un punct de pornire.

PS: Nu, un manager nu tricotează toaaată ziua la nişte excel-uri. Doar din cînd în cînd 😛

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.