Îmi place să trag cu urechea

15 iun.

Sau, din nou despre audiobooks.

Scriam cu aproape 4 ani în urmă despre prima mea experiență cu audiobooks. Pe atunci nu prea avem o părere proprie cristalizată, mă mulțumeam să fiu de acord au ba, cu unii sau alții. Între timp am ascultat mai multe astfel de cărți și am ajuns la o concluzie mulțumitoare: sînt un adept înfocat!

N-aș vrea să merg atît de departe încît să zic că nu pot trăi fără ele, este adevărat însă că mi-au fost mereu alături în orele nopții, cînd somnul mă ocolea cu înverșunare; ne-au fost alături pe timpul sarcinii, Principessa s-a împănat cumincioară cu Hercule Poirot și Paul Temple; iar acum serile îmi sînt încheiate cu casca în ureche, lăsîndu-mi cealaltă ureche nestingherită, dedicată celei mici și foșnetelor ei în somn.

Am un mp3 player mic, frumos și oleacă excentric, un no name veritabil (Expert Digital de la Domo, nici nu mai există modelul meu), primit în dar de la Arizona – cel mai frumos și mai folosit cadou, pe lîngă setul de veselă azurie de la Fane! A fost întors pe toate părțile de Principessă, i-a ros căștile încît una a rămas așa, mai cheală. Merge bine mersi de ani buni de zile de cînd a intrat în viața mea în ciuda diverselor torturi la care a fost supus printre perne și cearșafuri. Cu el, pot să ascult la difuzor sau la căști, depinde dacă vreau să-i atrag și pe alții în aventura mea. Singura mea grijă este să fie încărcată bateria, în rest știe să se închidă singur după ce eu visez de mult.

Ziceam că audiobook-urile sînt un acquired taste. Îmi mențin părerea. În primul rînd, trebuie să ai noroc să nimerești ceva plăcut și care să răspundă nevoilor tale de moment, fie că vrei un leac pentru insomnie sau să fii expus la ceva nou. Acum multe edituri străine îți oferă un fragment spre audiție, deci e mai ușor să găsești ceva potrivit.

Audiobook-urile sînt și ele de mai multe feluri: narate de o singură persoană, un actor de voce sau chiar autorul însuși, ori dramatizări, cu alte cuvinte teatru radiofonic. Pentru insomniaci sînt de preferat cele din prima categorie, căci teatrul radiofonic este adesea animat de efecte sonore și în general este extrem de… alert. (Cu toate că eu dormeam lemn, cu Principessa încolăcită în burtă și Mitsubishi încolăcită pe dinafara ei, în vreme ce la capul meu se împușcau diverși în adaptările după Agatha Christie…)

De asemenea, trebuie înțeles că unei astfel de cărți trebuie să îi acorzi atenție – exact cum îi acorzi unui volum tipărit și unui film bun. Nu se ascultă la volan, în timp ce citești altceva, vorbești cu altcineva sau mai știu eu ce faci. Faptul că mediul audio îți eliberează mîinile și ochii în particular, trupul în general, nu înseamnă că gata, faci orice și te mai și concentrezi la Kafka pe fundal…

Și că veni vorba, chiar dacă preferații voștri sînt alde Kafka și Dostoievski, nu începeți cu ei. Mai degrabă alegeți ceva ușor, vesel, care să fie plăcut și solicitant atît cît trebuie. Un  basm, de exemplu. Odată ce ascultatul cărților devine second nature, ei bine atunci merge și artileria grea.

Ascult cu mare plăcere orice scris și citit de Neil Gaiman (are o voce perfectă pentru asta), Agatha Christie, Francis Durbridge, Douglas Adams, iar de la noi Neagu Djuvara și incomparabilul Marian Râlea care însuflețește Aventurile lui Habarnam.

Extra links:
http://www.libhumanitas.ro/audiobooks.html
http://www.bbcshop.com/audio/icat/audio/
http://www.randomhouse.com/audio/listeninglibrary/

Reclame

Un răspuns to “Îmi place să trag cu urechea”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Scurtă recenzie la o scurtă istorie | Aventurile Alexutzei în căutarea fericirii - mai 4, 2018

    […] Mai multe am scris despre audiobooks aici. […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: