Extravagantul Conan Doi

10 Feb

Vlad Mușatescu

Vlad Mușatescu – Extravagantul Conan Doi – De-a baba oarba
Biblioteca Adevărul, 2009, vol. 45

Am zis-o de mai multe ori, mă repet, am eu ce am cu literatura polițistă românească pre-1989. Nu sînt foarte sigură dacă Arizona realizează la dimensiunea sa reală acest lucru, dar unul din scopurile mele ascunse este să colecționez (și să citesc, evident) cît mai multe volume policier românești apărute pre-1989. Excursia mea de acum cîțiva ani la anticariat, care s-a soldat cu nu mai puțin de 19 volume din colecția Enigma, cumpărate cu 1 leu/ bucata, ar fi trebuit să-i dea de gîndit.

Adevărul și celelalte jurnale care au spart piața cu colecțiile lor de carte sînt de apreciat, pe de o parte. Nu intru în discuția legată de drepturile de autor, costuri, subminarea editurilor etc. ci pur și simplu mă bucur că eu, omul de clasă mijlocie am astfel acces la cărți frumoase, noi, cu prețuri mici. Pentru că eu, omul de clasă mijlocie, cu copil mic, nu îmi mai permit să cumpăr cărți. Norocul meu că am cumpărat/ primit pînă acum un an-doi la greu, cu gîndul că voi ajunge eu cîndva să citesc tot ce am luat. Iată, momentul acela este acum.

Cînd am început să-l citesc pe Vlad Mușatescu, scriitura mi-a sunat vag cunoscută și parcă îmi aduc aminte că am citit un volum, nu mai știu care dintre ele, în vacanță, cînd eram mică. Are un stil așa… comico-rapido-plastic, de o săptămînă mă tot gîndesc cum să-l descriu. Caricatural în mod cert. De parcă e plin de cîteva cești cu ness țepene, de se topește și lingurița în ele. Are, cu siguranță, aroma anilor ’70 (de pe Wiki am aflat apoi că nu mă înșel).

O scriitură vioaie, alertă nu prin acțiune (că în roman nu se întîmplă mai nimic notabil), ci prin iureșul de observații haioase, ca și cum cineva te-ar gîdila și te-ai zgudui de rîs, mai-mai să te scapi în pantaloni.

În plus, I feel for the guy. Pe bune, chiar îl înțeleg. Supraponderal, personajul-autor este pus la restricție de o cohortă de binevoitori, de la nevastă-sa la medicii nutriționiști. Drept pentru care este mereu fomist, mereu caută să recupereze înfometarea de mai devreme prin adevărate festinuri, de te miri cum încape în Fiat-ul stil bombiță. Am fost și eu supra, dacă nu chiar obeză, tot dintr-un beteșug. Că acum sînt zveltă și frumoasă din nou nu neagă faptul că undeva în adîncurile ființei mele a rămas o fată care nu știa că are diabet și era plinuță, și parcă toată lumea se vorbise să-i spună ce grasă e (credeți-mă, știam că sînt grasă, nu era nevoie să mi se spună).

Lumea detectivului Conan Doi, pornit să detecteze un iluzoriu loc numai bun pentru scris un roman, este populată de oameni care mai de care, toți cu niște nume demne de numele celor din guvernele recente. Locațiile sînt, de asemenea, artistic denumite și, cred, reale (numai noi am fost în vreo două-trei, de Colții-Lupchii nu auzisem pînă acum dar îi caut). Ceea ce-mi spune că poporul aista a fost caraghios de la bun început, nu doar acum.

Cîteva pagini de Vlad Mușatescu, un deliciu. Cartea întreagă – oleacă de supliciu (269 de pagini cu scris mărunt!), pentru că pe la mijloc m-am cam plictisit, am spus, nu prea se întîmplă cine știe ce, tablourile comice se succed foarte repede încît la un moment dat te dor obrajii de atîta rîs. Dacă faci pauză din cînd în cînd, merge și reușești să apreciezi pe bune șarmul cărții.

Faptul că nu e primul roman din serie nu-i știrbește cu nimic din farmec. Le voi căuta și pe celelalte, să le savurez în doze mici.

Extra links:
Vlad Mușatescu – ultimul interviu (cred)
Vlad Mușatescu pe Wikipedia
Recenzii de Cinabru
Volumele Mușatescu la Adevărul

Anunțuri

Un răspuns to “Extravagantul Conan Doi”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Când nu beau bere, citesc: De-a baba oarba | Andrei Ioniță Online - Martie 21, 2013

    […] rezumat al cărții, foarte bine scris, poți citi aici. Și dacă-ți sună bine și ești dispus să citești de pe un ecran alcătuit din pixeli, poți […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: